Spørsmål om hørselstap

Finn svar på vanlige spørsmål om hørselstap her.

Kontakt en hørselsspesialist

Hørselstap FAQ

 • Hvordan kan jeg gjenkjenne hørselsproblemer?

  I de fleste tilfeller vil hørselsproblemer begynne gradvis uten ubehag eller smerte. I tillegg vil familiemedlemmer ofte lære å tilpasse seg noens hørselstap uten selv å forstå at de gjør det. Her er noen spørsmål du kan stille deg selv for å finne ut om du har et hørselstap:

  1. Må jeg / de ofte be folk om å gjenta seg selv?
  2. Har jeg / de ofte problemer med å følge med i samtaler med flere enn to personer?
  3. Har jeg / de problemer med å høre hva som blir sagt med mindre jeg ser rett på den som snakker?
  4. Må jeg / de slite for å høre på overfylte steder som restauranter, kjøpesentre og møterom
  5. Har jeg / de problemer med å høre kvinner eller barn?
  6. Foretrekker jeg / de alltid å skru volumet på TV eller radio høyere enn andre?
  7. Er jeg / de plaget med ringing eller summing i ørene?

  Hvis du svarte ja på flere av disse spørsmålene, er sjansen stor for at du har et hørselstap

 • Hvis jeg hadde et hørselstap, ville ikke legen min ha sagt det til meg?

  Ikke nødvendigvis. Bare 13 prosent av leger screener rutinemessig for hørselstap. Siden de fleste mennesker med hørselsvansker hører helt fint i stille omgivelser (som legens kontor), kan det være svært vanskelig for legen å oppdage dette problemet. Bare en utdannet audiograf eller ØNH lege kan fastslå alvorlighetsgraden av ditt hørselsproblem, om du kan ha nytte av et høreapparat, og hvilken type som ville være best for deg.

 • Hva er de vanligste årsakene til hørselstap?

  Det finnes flere årsaker. De viktigste inkluderere overdreven støy, genetikk, fødselsskader, infeksjoner i hodet eller øret, aldring og reaksjoner på narkotika eller kreftbehandling.

 • Finnes det forskjellige typer hørselstap?

  Ja. Det er tre typer av hørselstap:

  1. Sensorinevralt: Den vanligste typen, oppstår når nervene (og hårcellene) i det indre øret er skadet og ikke klarer å overføre lydsignaler til hjernen. Kan behandles med høreapparater.

  2. Konduktivt: Er vanligvis et resultat av hindringer i øregangen. Kan vanligvis behandles medisinsk eller kirurgisk.

  3. Blandet: En kombinasjon av sensorinevralt og konduktivt.

 • Er det ikke bare gamle mennesker som hører dårlig?

  Hørselstap kan oppstå når som helst, uansett alder. Faktisk er de fleste mennesker med hørselstap (65%) yngre enn 65 år! Det er 6 millioner mennesker USA mellom 18-44 år med hørselstap, og rundt 1,5 millioner er i skolealder.

 • Finnes det operasjoner eller medisiner jeg kan ta for hørselstap?

  Kun 5% av hørselstap hos voksne kan forbedres medisinsk eller kirurgisk. Det store flertallet av mennesker med hørselstap blir behandlet med høreapparater.

 • Hvem behandler hørselstap?
  • Audiografer er fagfolk med bachelorgrad, og i noen tilfeller også mastergrad i audiologi som er studiet av hørselen. De spesialiserer seg på testing, evaluering og behandling av hørselstap. En audiograf kan også tilpasse høreapparater.
  • ØNH leger er spesialister på diagnose og behandling av øret, nese, hals, hode og nakkelidelser. De er også kjent som Otolaryngologer.
 • Hvis jeg tror at jeg har et hørselstap, hva gjør jeg?

  Du bør bestille en time til en audiograf eller ØNH lege for vurdering, konsultasjon og hørselstest. Noen lokale audiografer eller hørselsforeninger tilbyr gratis hørselstest.

 • Hvordan finner jeg en hørselsspesialist?

  Når du søker behandling for hørselstap, sørg for å velge en hørselsspesialist som vet hvilken teknologi som er tilgjengelig, og tilbyr tilpasning og oppfølging. Bruk vår online lokalisering for å finne en spesialist i nærheten av deg, eller ring 51 82 00 80.

 • Vil ikke høreapparater gjøre at jeg skiller meg ut?

  De fleste bryr seg om utseendet, men å kompensere for nedsatt hørsel ved stadig å be andre om å gjenta seg selv, å svare feil på spørsmål (eller ikke svare i det hele tatt), eller å unngå sosial omgang, er mer opplagt enn å bruke et høreapparat.

  Dagens høreapparater er små, diskrete og mer elegante enn noensinne. Noen er til og med usynlige. Og sjansen for at livskvaliteten din øker ved å bruke høreapparat er så stor, at det kosmetiske ikke vil være så mye av et problem for deg.

 • Hvordan kan høreapparater forbedre min livskvalitet?

  Forskning på mennesker med hørselstap og deres pårørende har vist at høreapparater spiller en betydelig faktor i en persons sosiale, emosjonelle, psykiske og fysiske velvære.

  Mer spesifikt, behandling av hørselstap har vist seg å forbedre1:

  • Kommunikasjon i relasjoner
  • Intimitet og varme i familieforhold
  • bekvemmelighet med kommunikasjon
  • inntjening (lønnsvilkår)
  • følelse av kontroll over livet ditt
  • sosial deltakelse
  • følelsesmessig stabilitet

  Med tanke på alle fordelene med bedre hørsel, er det lett å se at høreapparater har potential til å endre livet ditt til det bedre.

  1 Kilde: www.betterhearing.org
 • Hvordan virker et høreapparat?

  På sitt mest grunnleggende, er høreapparater mikrofoner som konverterer lyd til elektriske signaler. En forsterker øker styrken til signalet, og en mottaker (høyttaler) konverterer det tilbake til lyd og sender det inn i øregangen gjennom en liten slange og en ørepropp. Et batteri er nødvendig for å drive høreapparatet og for å aktivere forsterkning.

 • Vil et høreapparat gjenopprette hørselen min?

  Selv om ingen høreapparater kan gjenopprette normal hørsel (unntatt i tilfeller av svært milde hørselstap), er høreapparater designet for å la deg høre svake lyder som du ikke kunne høre før, og hindre sterke lyder fra å bli ubehagelige. De er også utviklet for å forbedre din evne til å forstå tale, selv i støyende omgivelser.

 • Vil jeg være i stand til å høre på bråkete steder?

  Selv om ingen høreapparat kan filtrere ut all bakgrunnsstøy, er våre avanserte høreapparater utviklet for å redusere noen typer bakgrunnsstøy, slik at du kan delta i samtaler og forbedre kommunikasjonen på steder som restauranter, forretningsmøter og sosiale sammenkomster.

 • Hvilke forskjellige typer og modeller av høreapparater finnes det?

  Dagens høreapparater kommer i en rekke størrelser og modeller, fra de som sitter helt bak øret til usynlige høreapparater ,og har ulike teknologinivå som passer dine spesifikke behov. Besøk vår Finn høreapparater seksjon og se selv.

 • Hvordan vet jeg hvilket høreapparat som passer best for meg?

  Det er flere faktorer som avgjør hvilket høreapparat som passer best for deg. De omfatter typen og alvorlighetsgraden av ditt hørselstap, din livsstil og aktiviteter du regelmessig utfører, din jobb, ditt syn og fingerferdighet, og ikke minst størrelsen og formen på det ytre øret og øregangen. Du kan starte ved å besøke vår høreapparat delen, men til syvende og sist kan du være trygg på at din audiograf vil foreslå og velge den beste høreapparat for deg.

 • Hva er noen av fremskrittene innen høreapparatteknologi?

  Som mye annet high-tech utstyr (TV, telefoner, datamaskiner), har høreapparatene gjennomgått en stor teknologisk revolusjon i det siste tiåret, og spesielt i de seneste årene.

  De beste av dagens høreapparater er utviklet for å eliminere feedback, gjøre lytting i støyende omgivelser enklere og mer behagelig, strømme stereolyd fra TV og radio direkte til høreapparatet, lar deg snakke håndfritt i telefonen, og mye mer. Nå er apparatene mindre (og i noen tilfeller usynlige), mer komfortable og kraftigere enn noensinne.

 • Må man venne seg til å bruke høreapparater?

  Ja. De fleste trenger en tilvenningsperiode på opp til fire måneder før de blir akklimatisert til, og får full nytte av, å bruke sine høreapparater. Men du kan forvente å legge merke til åpenbare fordeler i løpet av denne prøveperioden.

 • Må jeg bruke høreapparat på begge ører?

  Å høre med to ører (kalt "binaural") er bedre enn ett. Hvis du har nedsatt hørsel på bare ett øre, kan det gå fint med ett høreapparat. Alder og støyrelaterte hørselstap har en tendens til å påvirke begge ører, men hørselsprofilen for hvert øre er sannsynligvis forskjellig. Hvis det er nedsatt hørsel på begge ører, vil du sannsynligvis ha mer nytte av en binaural løsning. I dag velger om lag to tredjedeler av nye brukere to høreapparater, og som gruppe rapporterer de om et høyere nivå av tilfredshet enn brukere av ett høreapparat.

 • Hvor mye koster et høreapparat?

  Prisen på et høreapparat vil variere avhengig av hvilken modell og funksjonene du trenger, og hvor effektivt det er i ulike støymiljøer. I Norge har Stortinget bestemt at alle med hørselsnedsettelse får gratis høreapparater (stønad begrenset opp til kr. 6000,- pr øre, hvert 6. år). I praksis betyr dette at du kun må betale egenandel hos fastlege og ØNH lege / Audiograf.

 • Er billige høreapparater noe bra?

  Rimelige modeller er rett og slett hørselsforsterkere som vil gjøre alle lyder sterkere (inkludert all omgivelseslyd). De vil ikke, for eksempel skille menneskestemmer fra bakgrunnsstøy, eller retningsbestemme hølyder som i dagens mer avanserte høreapparater er utviklet for å gjøre.

 • Er høreapparater omfattet av noen garanti?

  Starkey tilbyr 2 års garanti på alle våre høreapparater.

 • Kan jeg kjøpe et høreapparat på nettet?

  Vi mener at du oppnår best mulig resultat med høreapparatet ved å konsultere en hørselsspesialist, derfor anbefaler vi ikke å kjøpe høreapparater på Internett. Les vår policy om internettsalg.

Your Journey to Better Hearing Guide - Download Now
Guide til bedre hørsel

Din guide til bedre hørsel

Last ned PDF