Hørselstap

Er det vanskelig å tilpasse
høreapparater?

Er det en justeringsperiode for bruk av høreapparater?

Det kan ta opptil fire måneder for deg å bli vant til høreapparatene dine og virkelig få mest mulig ut av dem. Du vil legge merke til små endringer helt fra starten, men det er viktig å være tålmodig. Hvis du har spørsmål eller bekymringer om fremgangen din, må du ringe audiografen for å få hjelp. Høreapparater må ofte justeres flere ganger i løpet av prøveperioden. Dette er en laginnsats, så ikke vær redd for å si fra.

Vær realistisk

Husk at hørselstapet ditt har vært gradvis; gjennom årene har du mistet evnen til å høre visse lyder i talespekteret og normale lyder i miljøet, for eksempel trafikk og vindstøy, hum av maskiner og andre bakgrunnslyder.

Praksis

Når du begynner å bruke høreapparater, vil disse lydene bli gjenopprettet, men hjernen din trenger praksis og re-utdanning for å selektivt fokusere på og filtrere lyder. Noen lyder kan til og med skremme deg først. Vet at hjernen din vil akklimatisere seg til disse lydene igjen over tid.

Vær tålmodig

Det tar tid å tilpasse seg høreapparater. Bruk dem så mye som mulig i begynnelsen for å bli flinkere til å gjenkjenne lydretning og lære hvilke høreapparatinnstillinger som fungerer best for deg i forskjellige situasjoner.

Hvil

Justeringsperioden kan være slitsom. Det er mye som å omskolere en muskel som ikke har blitt brukt på en stund. Men fordelene vil være verdt det etter at du har gjort justeringen.

Å høre hjelpemidler for å behandle hørselstap er et viktig skritt, men det er ikke målstreken. Tilpasning til høreapparater er mer som å lære å kjøre enn det er å lære å lese med nye briller. Det er en prosess som tar tid, engasjement, utdanning og tålmodighet.


Fem trinn for å høre suksess

Følgende prinsipper har blitt brukt av tusenvis av høreapparatbrukere for å lykkes med å gå over til bedre hørselshelse:

 1. Aksept Overraskende, det første trinnet begynner før kjøp av høreapparater. Å akseptere ditt permanente hørselstap forbereder deg på å få den hjelpen du trenger for å starte reisen mot bedre hørsel.
 2. Positiv holdning Trinn to handler om å gjøre et personlig valg for å oppnå bedre hørsel med en positiv holdning. Bare å kjøpe høreapparater signaliserer ikke suksess. For å overvinne hørselstap må du ha et ønske om å lære og bestemme deg for å øke din evne til å høre. De som nærmer seg høreapparatbruk med en positiv holdning, har langt større sannsynlighet for å oppnå suksess.
 3. Utdanning Trinn tre, det mest effektive middelet for hørselstap er personlig utdanning. Jo mer du vet om hørselstap og behandling, desto mer aktivt kan du delta i din tilpasning til bruk av høreapparater. Hørsel krever mer enn ørene. Det er en kompleks funksjon som krever samarbeid mellom hjernen og dine andre sanser.
 4. Realistiske forventninger
  Det fjerde skrittet mot suksess er å sette realistiske forventninger. Høreapparater vil hjelpe deg å høre bedre – men ikke perfekt. Fokuser på forbedringen og husk at læringskurven kan ta alt fra seks uker til seks måneder. Suksess kommer fra praksis og engasjement.

  Les om behandling av auditiv forvirring
  Når du først begynner å bruke høreapparater, vil hjernen din bli skremt til å motta signaler den har manglet. Hjernen trenger tid til å bli kjent igjen med de høyfrekvente lydene av tale og miljølyder.

  Re-acclimating hjernen til ekte lyd, etter år med forvrengning forårsaket av hørselstap, kan være utfordrende. Dine oppfatninger vil bli bedre over tid, da de sanne lydene i hverdagen blir gjeninnført til din bevissthet etter ikke å ha blitt hørt i årevis.

  Først vil alle lyder virke høyt. Den sanne banen på telefonen, lyden av klærne dine rasler mens du går, whoosh av klimaanlegget eller hum av kjøleskapsmotoren vil virke høyt i forhold til andre lyder. Disse lydene vil bli en del av underbevisstheten igjen som hjernen begynner å prioritere dem.

 5. Praksis og tålmodighet

  Endelig er det femte skrittet mot suksess en kombinasjon av praksis, tid og tålmodighet. Når du har logget tilstrekkelige timer for hjernen din til å akklimatisere, vil du kunne høre uten å tenke så mye på hørsel.

  Det er en god idé å begynne med en tidsplan der du bærer høreapparatene deltid og gradvis jobber opp til å bære dem fra den tiden du stiger til den tiden du går til sengs.

  Mange hørselseksperter anbefaler å lytte til bøker på bånd som en måte å øve på hørsel og forståelse på. I de første ukene, hvis det er for slitsomt, hvile. Prøv deretter på nytt. Ta kontakt for støtte og hold deg til den. Utbetalingen er enorm.

Du vil kanskje også like:

better-hearing-guide
50 fordeler med bedre hørsel

Det er uendelige fordeler ved behandling av hørselstap. Vi har listet opp topp 50 i denne gratis guiden.

Last den ned
better-hearing-journey
Reisen til bedre hørsel

Finn svar på de vanligste spørsmålene om hørselstap.

Få svar
6-steps-to-better-hearing
Fem trinn for bedre hørsel

Vår gratis guide veileder deg gjennom hva du bør gjøre hvis du har hørselstap.

Last den ned