Lider du av ringing i ørene dine?

Tinnitus anslås å påvirke 14 % (over 740 millioner) av verdens voksne befolkning, og oppfattes som et stort problem av mer enn 120 millioner voksne, hovedsakelig 65 år eller eldre.

1. Kilde: Jarach CM, Lugo A, Scala M, et al. Global Prevalence and Incidence of Tinnitus: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Neurol. 2022;79(9):888–900. doi:10.1001/jamaneurol.2022.2189

Tinnitus fakta

Hva er tinnitus?

Tinnitus er et medisinsk begrep for følelsen av å høre lyd i ørene eller hodet når ingen ekstern lyd er tilstede. Tinnitus er en audiologisk og nevrologisk tilstand som kan være mild og vekselsvis til stede, alvorlig og vedvarende, eller hvor som helst i mellom.

Tinnitus symptomer og årsaker
cta-banner-tinnitus-facts
tinnitus-affecting-your-life

How is tinnitus affecting your life

Hvordan påvirker tinnitus livet ditt?

Svar på syv enkle spørsmål for å lære hvordan tinnitusen din kan påvirke deg.

Start tinnitustesten

Individuell lindring

Det finnes ingen kur for tinnitus, men du kan få lindring.

Dessverre er det ingen påvist kur for tinnitus, men behandlingsalternativer som gir tinnituslindring finnes. Våre tinnitus-teknologiløsninger dekker to av disse behandlingsalternativene – høreapparater og lydterapi – og er klinisk bevist å dempe de irriterende lydene av tinnitus og gi lindring.1

Tinnitus teknologiløsninger
tinnitus-no-tinnitus-cure

Vurderinger

Personlig tinnitus-lindring som virkelig fungerer

Vanlige spørsmål

Tinnitus ("TIN-a-tus" eller "Tin-EYE-tus") er den medisinske betegnelsen for følelsen av å høre lyd i ørene eller hodet når ingen ekstern lyd er tilstede. I de fleste tilfeller er tinnitus en subjektiv støy, noe som betyr at bare personen som opplever den kan høre den. Vanligvis beskriver folk lyden som "ringing i ørene", selv om andre beskriver den som susing, summing, plystring, brøling og til og med kvitring. Tinnitus kan være sporadisk eller konstant, med volum som strekker seg fra subtilt til svekkende.

De eksakte årsakene til tinnitus er ikke fullt ut forstått, men har vært knyttet til følgende: støyeksponering (f.eks. fra skyting eller eksponering for sterk yrkes- og rekreasjonsstøy), aldring, hodeskader og bivirkninger fra medisiner.

National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. Retrieved from: https://www.nidcd.nih.gov/health/tinnitus

En global metaanalyse har vist at tinnitus anslås å påvirke over 740 millioner voksne over hele verden og oppfattes som et stort problem av mer enn 120 millioner voksne.

[Kilde: Jarach CM, Lugo A, Scala M, et al. Global Prevalence and Incidence of Tinnitus: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Neurol. 2022;79(9):888–900. doi:10.1001/jamaneurol.2022.2189]

Foreløpig er det ingen kjent kur mot tinnitus: ingenting har vist seg å faktisk få lyden til å stoppe. Det finnes imidlertid måter å håndtere tinnitus på og gi lindring. ATA anbefaler at alle med tinnitus bør se en hørselsspesialist om tinnitus.

Ja, mens tinnitus kan tilskrives en rekke helsemessige forhold, har personer med tinnitus ofte også hørselstap.

Forsterkning med høreapparater kan gi lindring til personer som opplever tinnitus, siden de kan øke omgivelseslydene som kan bidra til å fjerne fokus fra tinnitus.

Det første trinnet i behandling av tinnitus er å planlegge en avtale med en hørselsekspert i ditt område. Du kan også ta vår raske, gratis tinnitus test for å lære mer om tinnitus og mulige hjelpealternativer du kan diskutere på din avtale.

Last ned din gratis tinnitus guide

Hvis du eller noen du kjenner lider av tinnitus, få vår gratis guide til å lære fakta og hva du skal gjøre med det.

Få gratis guide

Du vil kanskje også like:

 • Tinnitus teknologi brosjyre

  Last ned vår gratis brosjyre om våre tinnitus hjelpeprodukter.

  Last ned brosjyre
 • Flere tinnitus teknologi anmeldelser

  Se hva andre tinnitus lider sier om våre tinnitus teknologiløsninger.

 • Jeg har tinnitus, hva skal jeg gjøre?

  Dr. Archelle Georgiou gir råd til folk som har å gjøre med ringing i ørene.