Grunner til å få hjelp

Hørselstap spiller en betydelig rolle i mange saker som påvirker livskvaliteten vår. Det er derfor eksperter anbefaler tidlig behandling.

Hørselstap påvirker vårt følelsesmessige velvære

Når vi hører normal, er det ingenting som hindrer oss i å nyte lyden av latter, musikk, natur eller samtaler med familie og venner. Å høre disse lydene bidrar til å gi oss energi, og gjør umistelige øyeblikk mer minneverdige og livet morsommere.

Når hørselen er svekket, vil de lydene vi har tatt for gitt bli borte, og medføre en rekke endringer som kan påvirke oss følelsesmessig.

 • Hørselstap kan føre til forlegenhet
 • Å savne familiære lyder kan gi en følelse av tristhet
 • Manglende kritisk informasjon kan skape angst
 • Å ikke kunne delta i samtaler gjør at man kan føle seg utelatt
 • Å føle seg utelatt kan føre til depresjon og sosial angst

Hørselstap påvirker vår fysiske og mentale helse

Hørselstap spiller en betydelig rolle i vår fysiske og mentale velvære, og en voksende mengde forskning knytter hørselstap til demens og kognitiv svikt. Når vi hører normalt, er det lett å være engasjert, våken og aktiv.

Når hørselen er svekket, mister vi en del av romfølelsen, vi går glipp av faresignaler, og vi trekker oss fra sosiale aktiviteter eller situasjoner. Dette gjør vår fysiske og psykiske helse sårbar.

 • Voksne med hørselstap har opptil 5 ganger større sannsynlighet for å utvikle demens1
 • Hørselstap er knyttet til en tregangers risiko for å falle2
 • Utilsiktede skader er opptil 50 prosent mer sannsynlig for personer med hørselstap3
1. Kilde: Johns Hopkins Medicine
2. Kilde: Johns Hopkins Medicine
3. Kilde: JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery

Hørselstap påvirker hverdagen

Mer enn noe annet holder hørselen oss i kontakt med verden rundt oss. Enten det er å kommunisere med venner og familie, samhandle med kolleger, nyte en konsert, film eller et TV-show, eller våkne opp til fugler som synger utenfor vinduet ditt - når du hører bedre, lever du bare bedre.

Men når hørselen er svekket, kan disse forbindelsene, interaksjonene og øyeblikkene dempes og bli anstrengte, noe som påvirker livskvaliteten vår.

 • Gå glipp av et barnebarns første ord
 • Føle deg utelatt fra en samtale eller en god spøk
 • Trekke deg fra sosiale aktiviteter du tidligere satte pris på
 • Føler deg mindre selvstendig, mindre selvsikker og mindre trygg
 • Frustrere dine nærmeste med konstante forespørsler om å gjenta det som ble sagt
 • Ikke leve livet til fulle fordi hørselstapet holder deg tilbake
Neste: Hjelp en kjær  

Vanlige spørsmål

Selv om du uten tvil er opptatt av hvordan du fremstår er det mer påfallende å stadig be folk om å gjenta seg selv, å svare feil eller upassende (eller ikke svare i det hele tatt), eller til og med trekke deg fra sosiale situasjoner. Noe som er vanlige stragtegier for å kompensere for hørselstap. Dagens høreapparater er små, diskrete og mer stilige enn noensinne. Noen er til og med usynlige.

Lær om vanlige myter og fakta om bruk av høreapparater

Studier av personer med hørselstap og deres nærmeste har vist at høreapparater spiller en positiv rolle i en persons sosiale, følelsesmessige, psykologiske og fysiske velvære.

Finn ut hvordan høreapparater kan forbedre livskvaliteten din

Selv om ingen høreapparat kan gjenopprette hørselen til normal (unntatt i tilfeller med svært mildt hørselstap), er høreapparater utviklet for å la deg høre svake lyder som du ikke kunne høre før, og forhindre at sterke lyder blir ubehagelige for deg. De er også designet for å forbedre din evne til å forstå tale, selv i støyende omgivelser.

Les mer

Det virker å være en sammenheng mellom hørselstap og kognitiv svikt i følge forskning utført og publisert av et team av leger ved Johns Hopkins og National Institute on Aging. Ifølge studien "Eldre voksne med hørselstap har større sannsynlighet for å utvikle problemer med å tenke og huske enn eldre voksne hvis hørsel er normal."

Les mer

Hørselstap kan oppstå av flere grunner. Etter hvert som folk blir eldre, kan de begynne å miste hørselen som følge av den naturlige aldringsprosessen. Hørselshelsen din bidrar til ditt generelle velvære og livskvalitet. Begynn reisen til bedre generell helse i dag.

Som mange andre høyteknologiske enheter (TV-er, telefoner, datamaskiner), har høreapparater opplevd en stor teknologisk revolusjon det siste tiåret, og spesielt de siste årene.

Les mer

Du vil kanskje også like:

 • Lær om hørselstap

  Få fakta om hørselstap årsaker, behandling og mer.

  Se mer
 • Test hørselen din

  Lurer du på om du har hørselstap? Vår gratis online test tar bare 5 minutter.

  Prøv det
 • Planlegge en avtale

  Møt en lokal audiograf som kan hjelpe.

  Kontakt oss