Behandling av hørselstap

Tror du at du har hørselstap? Her er hva du bør gjøre.

Selv om hørselstap ikke er reversibelt, kan de fleste tilfeller lett behandles.

Hva du skal gjøre hvis du har hørselstap

Hvis du har konkludert med at du har hørselstap, enten ved å ha noen vanlige symptomer på hørselstap, eller etter en online hørselstest, anbefaler vi at du rådfører deg med noen som spesialiserer seg på hørselsproblemer.

Du kan starte med å gå til fastlegen din, som mest sannsynlig vil henvise deg til en spesialist. Eller du kan gå direkte til en audiograf som tilbyr slike tjenester privat.

Målet er å finne en profesjonell som spesialiserer seg på hørsel: noen som har utstyr, opplæring og kompetanse til å evaluere hørselen din grundig og arbeide med deg for å utvikle en personlig behandlingsløsning.


Kontakt noen så snart som mulig

Eksperter anbefaler også at du behandler hørselstap så tidlig som mulig. Studier etter studier har knyttet ubehandlet hørselstap til en rekke problemer som depresjon, angst, økt risiko for fall og sykehusinnleggelser, og til og med demens1. Jo lenger du lever med nedsatt hørsel, desto lengre og vanskeligere blir det også å venne seg til behandling med høreapparat.

"Hvis du ønsker å behandle hørselstap best mulig, gjør det før heller enn senere ... før strukturelle endringer i hjernen finner sted."
— Frank Lin, MD, Ph.D. Johns Hopkins Medisin

Insistere på en skreddersydd behandlingsløsning

Hvis hørselstap bekreftes av din audiograf, vil du mest sannsynlig bli tilbudt høreapparater. Høreapparater er den desidert vanligste måten å behandle hørselstap på. De kan hjelpe de fleste som har hørselstap, spesielt hvis høreapparatene blir tilpasset av en profesjonell.

Akkurat som hver person er unik, er hver persons hørselsbehov unike. Derfor er det viktig når du får høreapparater, at det er riktig modell for deg, at de er programmert og tilpasset dine spesifikke hørsels- og livsstilsbehov – og at du har tilgang til riktig oppfølging og etterbehandling.


Dagens høreapparater er mirakler av moderne ingeniørkunst

Som andre høyteknologiske enheter har høreapparatene forbedret seg betydelig de siste årene. De har blitt mindre, tilbyr forbedret lydkvalitet, og inkluderer nye funksjoner som aktivitetssporing, falldeteksjon og språkoversettelse.

Fra "usynlige" løsninger som sitter dypt inne i øret og er praktisk talt umulig å oppdage, til trådløse alternativer som strømmer lyd fra TV eller telefon, gir dagens høreapparater mer naturlig hørsel, er mer komfortable og er mer robuste enn noen sinne.

Neste: Grunner til å få hjelp

Vanlige spørsmål

Du bør gjøre en avtale med en profesjonell, som en audiograf eller øre-nese-halslege for en evaluering, konsultasjon og hørselstest. Noen audiografer tilbyr denne evalueringen uten kostnad.

Les mer

Bare 5 prosent av hørselstapet hos voksne kan forbedres medisinsk eller kirurgisk. De aller fleste amerikanere med hørselstap (95 prosent) behandles med høreapparater.

Les mer

Når du forbereder deg til å gjøre en avtale med en audiograf, er det noen viktige ting å huske på.

få mer informasjon

Dagens høreapparater kommer i et bredt utvalg av størrelser og stiler, fra de som sitter bak øret til fullstendig usynlige høreapparater — og har forskjellige teknologinivåer som passer til dine spesifikke behov og budsjett.

Finn ut mer om alternativene dine

Ja, høreapparater er tilgjengelige for de med ensidig hørselstap. Starkey CROS-systemet leverer løsninger for:

 • De som ikke klarer å høre i det ene øret og har normal hørsel i det andre øret (CROS)
 • De med liten eller ingen hørsel i ett av ørene, og et hørselstap i deres bedre øre (BiCROS)

Les mer

Selv om ingen høreapparater kan filtrere ut all bakgrunnsstøy, er våre avanserte høreapparater utformet for å redusere noen typer bakgrunnsstøy, slik at du kan nyte samtale og forbedre kommunikasjonen på steder som restauranter, forretningsmøter og sosiale sammenkomster.

Read this blog post about directionality to learn more

Ja. De fleste trenger en tilvenningsperiode på opp til fire måneder før de venner seg til – og får full nytte av – å bruke høreapparatene sine. Du bør imidlertid forvente å legge merke til åpenbare fordeler i løpet av denne prøveperioden. Husk at hørselseksperten din er der for å hjelpe. Ikke vær redd for å ringe eller avtale en time for å diskutere dine spørsmål.

Les mer

Du vil kanskje også like:

 • Hørselstap spiller en betydelig rolle i vår kognitive helse

  Eksperter har knyttet ubehandlet hørselstap til økt risiko for kognitiv nedgang og demens.

  Se hvorfor
 • Can treating hearing loss reduce the risk of dementia?

  A recent study concluded that early hearing loss treatment can help reduce the risk for dementia.

  Learn more
 • 50 fordeler med bedre hørsel

  Det er uendelige fordeler ved behandling av hørselstap. Vi har listet opp topp 50 i denne gratis guiden.

  Last den ned