Høreapparater

Vil folk legge merke til
høreapparatet mitt?

Vil bruk av høreapparat få meg til å skille meg ut?

Med det antallet små, ja nesten usynlige høreapparater som er tilgjengelig nå, er sjansen stor for at ingen engang vet at du har høreapparat, med mindre du forteller det selv.

Hvis du fortsatt ikke er overbevist, og føler at bruk av høreapparat er stigmatiserende, er du ikke alene. De vanlige mytene om høreapparater er bare det; myter, så ikke la dem hindre deg eller en nær deg fra å leve livet til det fulle med bedre hørsel.

Her er noen vanlige myter og fakta om bruk av høreapparater.

"Jeg har hørt at høreapparater er mer til bry enn til nytte."

Sannheten: Alle har ulike opplevelser. Din venn eller familiemedlem har kanskje ikke oppnådd resultatene de forventet, men det betyr ikke at det ikke finnes en god løsning der ute for deg. Med dagens avanserte digitale apparater, er mange klager på lydkvalitet, komfort og funksjonalitet noe som tilhører fortiden.

"De er for dyre."

Sannheten: Høreapparater er gratis i Norge. Hvis du går til din fastlege og får henvisning til Øre-Nese-Hals lege, betaler du kun egenandel hos legen. Hvis det er lange ventelister, eller du ikke har krav på høreapparater dekket av det offentlige, kan du kjøpe dem privat. Prisene varierer avhenger av modell og forhandler, så det lønner seg å diskutere alle alternativene dine med en utdannet audiograf.

"De er vanskelige å bruke."

Sannheten: Selv om dagens høreapparater er mer avanserte enn noensinne, er de faktisk enklere å bruke. De kan programmeres til dine hørselspreferanser for ulike lydmiljøer og justeres automatisk, slik at du kan bevege deg fra ett miljø til et annet uten å endre innstillingene manuelt. Enten du er i en stor gruppe, en intim samtale eller beveger deg utendørs, vil apparatet innstille seg optimalt.

"Det er for mye bakgrunnsstøy."

Sannheten: Forsterket bakgrunnsstøy pleide å være en vanlig klage blant høreapparatbrukere. Det er fordi analoge høreapparater forsterket alle lyder like mye, noe som gjorde bakgrunnslyder ubehagelig sterke.

Digital signalbehandling, retningsmikrofoner og støyreduksjonsfunksjoner designet for å skille tale fra støy, gjør det i dag mulig å forsterke lydene du vil høre og redusere volumet på bakgrunnsstøy. Noen høreapparatprodusenter tilbyr aggressive støydempingsfunksjoner som ikke forringer talekvalitet eller oppfattelse for å forbedre din evne til å høre tale i støyende miljøer.

"De lager den irriterende plystrelyden."

Sannheten: En av de viktigste klagene til høreapparatbrukere var feedback. Hørbar tilbakekobling oppstår når forsterket lyd lekker ut av øregangen og reflekteres tilbake inn i mikrofonen på høreapparatet der den forsterkes på nytt sammen med alle de andre lydene som kommer inn i mikrofonen. Dette skaper den plystrelyden vi kaller feedback. Det var til stor irritasjon for høreapparatbrukere og førte ofte til at de ikke ville bruke høreapparater i det hele tatt.

I dag har høreapparater avansert teknologi som så godt som eliminerer irriterende høyfrekvent piping eller plystring kjent som "feedback."

"Hørselen min er ikke så dårlig."

Sannheten: Fordi hørselstap ofte skjer gradvis, merker mange ikke hvor ille det har blitt. Hvis du stadig ber folk om å gjenta seg selv, skrur opp TV-volumet eller misforstår samtaler rundt deg, kan det være på tide å søke hjelp. Forskning viser at tidlig oppstart med behandling er mer effektiv. Hvis du venter for lenge, kan hjernen din kan begynne å miste evnen til å gjenkjenne og behandle tale. Du kan også oppleve tegn på hukommelsestap og en redusert evne til å multitaske. Les mer om forholdet mellom hørselstap og kognitiv nedgang her.

"Jeg er ikke klar til å se gammel ut."

Sannheten: Før i tiden var ideen om å bruke høreapparater det samme som å innrømme alderdom. Et konsept mange synes er vanskelig å akseptere i vår ungdomselskende kultur. Denne oppfatningen endrer seg etter hvert som flere babyboomere søker hjelp til hørselstap i yngre alder.

Dagens nye høreapparatdesign og farger er mindre og mer diskrete enn noensinne. Noen produsenter tilbyr høreapparater i en palett av farger for å matche hår og hudtoner eller å skille seg ut som moteriktig-farget, elektronisk kommunikasjonstilbehør som ligner på Bluetooth® telefontilbehør. Poenget er at hørselstap er mye mer avslørende enn høreapparatene dine noensinne kommer til å være. Å akseptere den hjelpen som dagens avanserte høreapparater tilbyr, bidrar til å holde deg så ung som du føler deg.

Du vil kanskje også like:

 • Test hørselen din

  Lurer du på om du har hørselstap? Vår gratis online test tar bare 5 minutter.

  Prøv det
 • Høreapparatfinner

  Finn et høreapparat som passer for deg.

  Kom i gang
 • Planlegge en avtale

  Møt en lokal audiograf som kan hjelpe.

  Kontakt oss